Blog entry by Mats Johannesson

Anyone in the world

DirectAccess har funnits i ett antal år, men numera är Microsoft på väg att flytta fokus mot Always On VPN. Teknikerna erbjuder båda en sömlös och transparant fjärrtillgång som alltid är tillgänglig. Always On VPN har ett antal fördelar över DirectAccess när det gäller säkerhet, autentisering, hantering och stödfunktioner.


Säkerhet

DirectAccess tillhandahåller full nätverksanslutning när klient fjärransluter. Funktionen saknar inbyggda funktioner för att kontrollera anslutning. Det finns en möjlighet att sätta restriktioner tillgång till externa resurser genom att sätta brandvägg mellan server för DirectAccess och lokalt nätverk, men denna policy kommer att appliceras på alla anslutna klienter.

Windows 10 Always On VPN finns funktioner för att finmaskigt filtrera trafik. Där Direct Access tillhandahåller tillgång till interna resurs vid anslutning, ger Always On VPN en möjlighet för administratörer att på olika sätt sätta restriktioner för anslutningar mot interna resurser. Filter kan appliceras baserat på användare eller grupper. Exempelvis kan användare på marknadsavdelning bara komma åt denna avdelnings servrar.

 

Autentisering och hantering

DirectAccess inkluderar stöd för stark autentisering av användare med smarta kort eller lösningar för One Time Password (OTP). Dock finns det ingen möjlighet att tilldela tillgång baserat på konfiguration av enhet eller hälsa, eftersom denna funktion har tagits bort i Windows Server 2016. Som tillägg kräver DirectAccess att både klient och server är ansluten till domän då konfiguration sätts genom group policy i Active Directory.

Windows 10 Always On VPN inkluderar stöd för “modern authentication and management”, vilket ger som resultat bättre säkerhet. Klienter som använder Always On VPN kan vara anslutna till domän i Azure Active Directory och villkorsbaserad tillgång kan användas. ”Modern authentication” stödjer även Azure MFA och Windows Hello for Business. Funktionen hanteras av lösning för Mobile Device Management (MDM) såsom Microsoft Intune.

 

Prestanda

DirectAccess använder IPsec med IPv6, som måste kapslas in i Transport Layer Security (TLS) för att routas över ett publikt IPv4 Internet. IPv6 trafik kommer att översättas till IPv4 av DirectAccess server. Prestanda för DirectAccess accepteras oftast om klienter har en anslutning till Internet som är pålitlig och med hög kvalite. Dock om anslutningen är dålig, kommer detta att innebära dålig prestanda eftersom det finns flera lager av inkapsling och översättning.

För Windows 10 Always On VPN används vanligvis IKEv2. Detta protokoll erbjuder den bästa säkerheten och prestanda när jämförelse sker med TLS-baserade protokoll görs. Som ett tillägg så bygger inte funktionen på samma sätt som DirectAccess på IPv6. Eftersom inte flera lager av inkappsling och översättning används, kommer prestanda alltid att bli bättre.

 

Stödfunktioner

DirectAccess är en lösning från Microsoft som måste installeras på server som använder sig av Windows och Active Directory. Funktionen kräver även Network Location Server (NLS) så att klienter kan räkna ut om de finns på ett lokalt nätverk eller inte. Tillgängligt för NLS är kritisk och att försäkra sig att funktionen är tillgänglig kan vara en utmaning speciellt för större organisationer.

Windows 10 Always On VPN stödjer infrastrukturer som är mindre komplexa än de för DirectAccess. Det finns inget krav för NLS, vilket innebär ett färre antal servrar att installera, hantera och monitorera. Som ett tillägg så är Always On VPN helt infrastrukturoberoende och kan installeras på tredjeparts VPN-servrar såsom Cisco, Checkpoint, SonicWALL, Palo Alto med flera.
 

  
RSS