Site blog

Page: () 1 2
Anyone in the world

I .easec:s nya kurs Docker, får deltagarna testa att bygga ett arbetsflöde för CI/CD. Med de funktioner som finns inbyggda i Docker och tillsammans med exempelvis GitHub är det väldigt enkelt att få till en bra utvecklingsmiljö och en automatiskt process för att skapa containers.


När utvecklingen av produkten börjar bli klar och testfasen tar vid, då används samma typ av container som utvecklarna har arbetat med. När testfasen är klar och produktionssättning skall göras, då kommer samma typ av container att användas. Alla eventuella beroenden har följt med i hela processen.


Om virtualiseringtekniken används, då ställer det väldigt stora krav på att det är exakt rätt miljö i alla faserna, för ett bra utvecklingsarbete, men även för ett bra testarbete och inte minst en bra produktionssättning.


I kursen får deltagarna reda på hur de kan undvika fallgroparna med Automatic build och kan få till sitt arbetsflöde snabbt och smidigt.


Senare i höst så kommer en ny kurs med namnet Docker för utvecklaren. Denna kurs tar vid där denna slutar och deltagarna får lära sig att "dockerisera" sina applikationer, oavsett om de är baserade på .NET eller exempelvis Node.js.


.easec har arbetat både med Linux och Microsoft sedan mitten av 90-talet.[ Modified: Tuesday, 14 August 2018, 12:23 AM ]
 
Picture of Mats Johannesson
by Mats Johannesson - Tuesday, 7 August 2018, 2:59 PM
Anyone in the world


Fick flytta ut studion i trädgården pga vädret!

Modul 3 Lektion 1 finns här: 


I den behandlas olika sätt att gör avspeglingar i Docker.


Hela kursen lanseras den 15 augusti 2018. 
Picture of Mats Johannesson
by Mats Johannesson - Tuesday, 31 July 2018, 5:41 PM
Anyone in the world

Jag arbetar precis som jag lär ut, dvs att kontorsplatsen är mobil. Efter en underbar dag på stranden, Sandby strand på Österlen, gör jag sista biten på .easec:s nya kurs i Docker!

Docker


Tanken med .easec:s kursen är att man kan gå en kurs precis var som helst. Du väljer platsen och tidpunkten och när du behöver kunskapen. .easec har kursen i allt från operativsystem till programmering och projektledning!

[ Modified: Tuesday, 31 July 2018, 5:55 PM ]
 
Picture of Mats Johannesson
by Mats Johannesson - Sunday, 22 July 2018, 11:35 PM
Anyone in the world
Du kan ladda ner första modulen här: https://portal.easec.se/laddanerdocker.php


Ny kurs med följande moduler:

Introduktion till kursen. Kort introduktion till kursen.

Docker. Modulen ger bakgrundsinformation om Docker och kunskaper hur du installerar Docker.

Kommando. I denna modul får du lära dig användbara kommando för att arbeta med Docker och containers.

Dockerfile. Dockerfile är en vital funktion för att skapa avspeglingar, men används även av många andra funktioner i Docker. I denna modul tittar vi på grunderna i Dockerfile.

Optimering av Dockerfile. För att få så bra avspeglingar som möjligt, är det viktigt att optimera Dockerfile. I denna modul tittar vi på detta. I modulen får du också lära dig hur du kan integrera med GitHub för att få versionshantering och möjlighet att bygga avspegling automatiskt.

Orkestrering. I denna modul tittar vi på Docker Compose, Docker Swarm, Docker Machine och Docker Cloud, Alla dessa är inbyggda verktyg för att hantera orkestrering av Docker. I modulen nämns även andra tredjepartstjänster.

Nätverk. I denna modul tittar vi på en översikt över de nätverk som dels skapas automatiskt av Docker och dels de nätverk som du själv kan skapa. 

Windows Server- och Hyper-V containers. I denna modul kommer du att bekanta dig med containertekniken i Microsofts tappning.


[ Modified: Monday, 23 July 2018, 4:21 PM ]
 
Anyone in the world

Ubuntu på Windows Server 2019


Microsoft har slagit på ett antal nya funktioner i förhandsversionen av Docker EE. Funktionerna är under utveckling så kör inte denna variant i produktion.

Denna förhandsversion innehåller ett fullt LinuxKit system (13 MB) och används för att köra Linuxbaserade containers. 

Funktionen slås på med:

[Environment]::SetEnvironmentVariable(LCOW_SUPPORTED", "1", "MACHINE")


Funktionen stängs av med:

[Environment]::SetEnvironmentVariable(LCOW_SUPPORTED", $null, "MACHINE")

I bägge fallen måste Docker startas om: Restart-Service Docker


Nu har jag använt Windows Server 2019 men fungerar även på Windows Server 1709.


[ Modified: Monday, 18 June 2018, 11:24 AM ]
 
Page: () 1 2

  
RSS